Prvi posredovalci PPO

Leta 2016 je naše društvo, eno izmed 19 društev iz GZ Škofja Loka, ki je pristopilo v Pilotski projekt učinkovitejše uporabe avtomatskih zunanjih defibrilatorjev (AED) na Gorenjskem.

 

Da smo lahko postali prvi posredovalci, smo morali pod okriljem Zdravstvenega doma Škofja Loka, enote za Nujno medicinski pomoč, ki je tudi organizator tečajev, opraviti 10 urni tečaj za prve posredovalce. Tekom tečaja so nas inštruktorji, teoretično in praktično, naučili in pripravili na to, kako posredovati v primeru naslednjih nujnih stanj:

  • nezavesti,
  • srčnega zastoja,
  • večjih zunanjih krvavitev,
  • tujkov v zgornjih dihalnih poteh,
  • bolečine v prsnem košu, ki lahko nakazuje, da je prišlo do srčnega infarkta in
  • sveže možganske kapi.

Sistem prvih posredovalcev je v našem okolju izjemnega pomena, saj se je potrebno zavedati, da je enota Nujne medicinske pomoči, od našega kraja oddaljena cca. 13 minut nujne vožnje. V primeru zgoraj naštetih nujnih stanj, vsaka minuta ne ukrepanja, pri oboleli osebi, ki je v srčnem zastoju, pomeni 10-12% manjšo možnost preživetja. V primeru aktivacije prvih posredovalcev, so le ti lahko na kraju dogodka, ob oboleli osebi, že v prvih minutah po prejemu poziva.

Na intervencije nas aktivira Regijski center za obveščanje, na zahtevo urgentnega zdravnika iz Škofje Loke. V primeru nujnega stanja na našem območju, bodo prvi posredovalci prišli na kraj dogodka pred urgentnim vozilom iz Škofje Loke, in pričeli izvajati postopke za ohranitev ali povrnitev življenja obolele ali poškodovane osebe.

Vsi kandidati za prve posredovalce, so drugi dan prvega tečaja, opravljali tudi teoretično in praktično preverjanje znanja. Po uspešnem preverjanju znanja, smo si pridobili licenco za prvega posredovalca, ki sta nam jo podelila Zdravstveni dom Škofja Loka in Uprava za zaščito in reševanje – izpostava Kranj. Licenca za prvega posredovalca moramo po pravilniku o službi Nujne medicinske pomoči (2015) obnavljati enkrat letno (5 urni tečaj). Tudi na obnovitvenem tečaju, je za podaljšanje licence, potrebno uspešno opraviti teoretično in praktično preverjanje znanja.

V našem društvu imamo 14 prvih posredovalcev, ki imajo redne mesečne vaje iz nujnih stanj, na katera smo lahko aktivirani, kot prvi posredovalci.

Od pristopa v sistem prvih posredovalcev, pa do danes, smo posredovali na 19 intervencijah.